سرای نوآوری فرش ماشینی دانشگاه آزاد اسلامی کاشان

معرفی سرا

معرفی سرای نوآوری

مقدمه

در راستای تحقق بند 5 سیاسیت های کلی علم وفناوری ابلاغی مقام معظم رهبری ، به ویژه بند های 1 و2 ، اقدامات ذیل راهبرد 3 نقشه جامع علمی کشور و موارد ذیل راهبرد 7 فصل هفتم سند اسلامی شدن دانشگاه ها ودر راستای آموزش وترویج تفکر خلاق ایده پردازی و توسعه فرهنگ نوآوری در کشور وتحقق کارآفرینی مبتنی بر نوآوری ، شناسایی وحمایت از دانشجویان ، متخصصان و اساتید خلاق ، نوآور و کارآفرین و فراهم سازی زمینه تجاری سازی دستاوردهای علمی آن ها برای ورود به فعالیت های کارآفرینانه وهمچنین خلق ارزش و تولید ثروت از دانش و فناوری و رفع مشکلات جامعه، دانشگاه آزاد اسلامی تمهیدات و بسترهای لازم برای اشتغال دانش بنیان از طریق راه اندازی سرای نوآوری را فراهم نموده است.

سرای نوآوری

سرای نوآوری یک نهاد اجتماعی است که از طریق ایجاد شبکه نوآوری شامل آموزش فناوری وخلاقیت ، مدارس کسب وکار ، مراکز نوآوری و شتاب دهنده ها ، مراکز رشد ، پارک علم و فناوری وبهره گیری از زیرساخت های آزمایشگاهی ، کارگاهی وتحقیقاتی ، زیرساخت های تجاری سازی ، زیرساخت های حقوقی ،زیرساخت های مالی با تمرکز بر یک حوزه فناورانه منجر به پیشرفت جامعه در آن حوزه می گردد.

اهداف

1- گسترش وتقویت اقتصاد منطقه ای در حوزه تخصصی فعالیت سرای نوآوری

2- تلاشی پایدار به منظور رویایی با نیاز های حال و آینده و بستر سازی برای تکنولوژی هایآینده

3- تولید ثروت و افرایش کیفیت زندگی مردم ، افزایش تولید ناخالص ملی و کاهش وابستگی کشور از طریق فناوری های تجاری شده توسط دانشگاه

4- ایجاد بستر مناسب برای تعاملات اجتماعی میان ذی نفعان موثر در حل مسائل کشور

5- کاهش ریسک پذیری دانشگاه از ایجاد درآمدهای غیر شهریه ایومتنوع سازی منابع در آمدی

6- تقویت آموزش ، پژوهش و فناوری واحد دانشگاهی در حوزه تخصصی فعالیت سرا

7- کمک به شکل گیری اقتصاد مقاومتی و دانش بنیان

وظایف

1- ایجاد اکوسیستم نوآوری جهت تحقق کارآقرینی و اشتغال پایدار فناورانه

2- کمک به تربیت نیروی انسانی توانمند متناسب با نیاز های واقعی کشور، منطقه وحوزه تخصصی فعالیت های بازار فناوری و سراهای نوآوری

3- ساماندهی توانمندی های فناورانه ، امکانات و منابع واحدهای دانشگاهی در مناطق مختلف کشور در جهت همکاری های پایدار فنی – اقتصادی با مراکز صنعتی و سایر ظرفیت های آمایشی موجود

4- ایجاد بستر مناسب جهت بهره گیری از دانش وتوانمندی اساتید و دانشجویان واحد دانشگاهی جهت رسوخ فناوری در جامعه

5- ایجاد بستر مناسب جهت شکل گیری واحد های تحقیق و توسعه شرکت ها و صنایع بزرگ صنعتی مستقر در بازار فناوری و سرای نواوری

6- مشارکت فعال در ایجاد و توسعه شرکت های جدید فناورانه و شکل گیری خوشه های صنعتی نوین پیرامون حوزه تخصصی سراهای نوآوری مستقر در بازار نوآوری

7- ایجاد روابط سازمان یافته و هدفمند با مراکز تولیدی و بنگاه های اقتصادی و سرمایه محور ایجاد بازار فناوری در قطب های اقتصادی مبتنی بر فرصت های جعرافیای و همچنین ایجاد تعاملات بین المللی در زمینه فناوری و نوآوری

8- استعداد یابی دانش آموزان مدارس جهت ورود دانش آموزان با استعداد به سراها و سپس آموزش و رشد مهارت های آنان

9- ایجاد سامانه ای قوی به منظور ثبت ایده ها و طرح های نو و خلاقانه ، فناورانه ، صنایع و مراکز با قابلیت همکاری به منظور تسریه و تسهیل فرآیند آموزش و کارآفرینی نوآوران وایده پردازان در داخل و خارج کشور

10-فراهم نمودن خدمات فناوری تا بازار در جهت توسعه فضای سالم رقابتی عرضه و تقاضای کالا

تاریخچه سرا

صنعت فرش ماشینی ایران یکی از پویاترین، بالنده ترین و افتخارآمیزترین بخش های صنعت نساجی و درمجموع صنایع سبک ایران است. این صنعت در سال 1351 درکاشان متولد شد و تاکنون که نزدیک به نیم قرن از عمر پرفراز ونشیب آن می گذرد، رشدی شتابان بر بستری کاملا مردمی وخصوصی را رقم زده است.

این صنعت در طول حیات چند ده ساله خود تنها با پشتوانه بخش خصوصی و برپایه اقتصاد مردم محور متکی بر توانمندی های درون زای داخلی کشور و با بهره گیری از آخرین تکنولوژی روز توانسته است علیرغم مشکلات ناشی از سوء مدیریت های داخلی و تحریم های ظالمانه خارجی همچنان استوار و پابرجا با افتخار به حرکت روبه رشد خود ادامه دهد.

درحال حاضر صنعت فرش ماشینی با تولید سالانه 85 میلیون مترمربع انواع فرش ماشینی نه تنها نیاز کشور را بطور کامل برطرف می کند، بلکه سالانه چندصد میلیون دلار ارزآوری نیز دارد. براساس آخرین آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت تعداد 1046 واحد تولیدی فرش ماشینی در سراسر کشور مشغول فعالیت هستند.

این شرکتها توانسته اند در سال 1397 که سخت ترین تحریم ها بر کشور تحمیل شد، درمجموع 430 میلیون دلار به بیش از 30 کشور جهان صاردات داشته باشند که این رقم باعث شده است تا ایران در زمره 5 کشور اول صادرکننده فرش ماشینی جهان قرارگیرد.

بررسی روند میزان صادرات فرش ماشینی کشور شان می دهد که علیرغم تحریم های سخت و شرایط اقتصادی همراه با رکود در طی 8 سال گذشته، صادرات این کالا از حدود 70 میلیون دلار در سال 89 با جهشی بیش از 6 برابری به رقم 430 میلیون دلار درسال 1397 رسیده است.

این صنعت توانسته است برای بیش از 35 هزارنفر بطور مستقیم و معادل همین رقم نفرات بطور غیرمستقیم اشتغال پایدار در سراسر کشور ایجاد نماید. گردش مالی صنعت فرش ماشینی ایران و صنایع وابسته نزدیک به 5 / 4 میلیارد دلار )حدود 500 هزارمیلیارد ریال( تخمین زده می شود.

دراین میان منطقه کاشان شامل دو شهرستان کاشان و آران وبیدگل ) که به فاصله بسیار نزدیک 6 کیلومتری شمال کاشان واقع شده است( 865 شرکت از مجموع 1046 واحد تولید فرش ماشینی کشور را در خود جای داده است. ازاین رو به نظر می رسد منطقه کاشان بعد از منطقه غازی آنتپ ترکیه، دومین مرکز بزرگ تولید و صادرات فرش ماشینی جهان باشد.

لذا سرای نوآوری فرش ماشینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان ، براساس آیین نامه جامع بازار فناوری و سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی در چهارم دی ماه سال 1398 تاسیس گردید.

ضرورت سرا

درحال حاضر، صنعت فرش ماشینی ایران با تولید نزدیک به 90 میلیون مترمربع انواع فرش ماشینی در سال بازار، اشباع تقریبا 65 میلیون مترمربعی داخل و صادرات حدود 25 میلیون مترمربعی در سال به فضایی به شدت رقابتی تبدیل شده است که کوچکترین نوآوری، خلاقیت و یا ابتکار می تواند ادامه حیات یک شرکت فرش ماشینی را تضمین کند.

از طرف دیگر، صنعت فرش ماشینی ایران به مدد همت مدیران لایق و صاحبان این صنعت دارای بالاترین سطح تکنولوژی تولید روز دنیاست و بنظر می رسد از لحاظ ماشین آلات و خطوط تولید نوعی سقف ایجاد شده است و وقوع تحول بزرگی طی سال های آینده که بتواند برای یک شرکت فرش ماشینی مزیت رقابتی ایجاد نماید، دور از ذهن است.

تحت چنین شرایطی که بسیار از شرکت های تولید فرش ماشینی از لحاظ تکنولوژی هم سطح شده اند و رقابت برمبنای تکنولوژی در بین آنها بی معنی شده است، تنها خلاقیت ها و نوآوری هاست که می تواند مزیت رقابتی به همراه بیاورد.

ازآنجایی که صنعت فرش ماشینی ایران از تعداد زیادی شرکت های کوچک تشکیل شده است که بسیاری از آنها توان انجام فعالیت های تحقیق و توسعه منسجم را نداشته، زیرساختهای علمی، تحقیقاتی، حمایتی و حتی فیزیکی را برای پرورش ایده ها و خلاقیت ها ندارند و درنتیجه حرکت های دانش بنیان صنعتی نمی تواند شکل گرفته و منشا تحول گردند، وجود مرکزی برای این منظور کاملا ضروری بنظر می رسد.

در چنین فضایی، سرای نوآوری فرش ماشینی می تواند موتور محرکه حرکت های دانش بنیان، تبدیل ایده به محصول و تجاری سازی دانش برای ادامه حیات و پیشرفت بیش از 1000 شرکت فرش ماشینی ایران باشد.

شرکت هایی که اخیرا و برای اولین بار در تاریخ این صنعت بطور مستقیم تحت تحریم های ظالمانه وزارت خزانه داری آمریکا قرارگرفته اند و بدون شک در تامین مواد اولیه و ماشین آلات و قطعات مصرفی خود دچار مشکلات عدیده ای شده اند و خواهند شد.

سرای نوآوری فرش ماشینی می تواند مامن و پناهگاهی برای جوانان و نخبگان خلاق و کارآفرینی باشد که دل درگرو این آب و خاک داده اند و تلاش می کنند تا با همت خود مشکلات صنعت را در حد وسع و توان برطرف نموده و چرخ هایی که اشتغال دهها هزار هموطن وابسته به چرخیدن آنهاست را از ایستادن بازدارند.

اهداف سرا

- ارائه مدلی نوین، موفق و تاثیرگذار از نقش آفرینی دانشگاه در جامعه و صنعت

- ارتقای دانشگاه به دانشگاه های نسل بالاتر )دانشگاه کارآفرین و خالق ثروت(

- ارتباط هرچه نزدیکتر و موثرتر دانشگاه و صنعت در راستای شناسایی نیازها و مشکلات صنعت و ارائه راه حل های دانشگاهی-صنعتی متناسب با فضای کسب وکار فرش ماشینی

- کشف، هدایت و پرورش استعدادهای تخصصی در زمینه علوم و فناوری فرش ماشینی و پرورش افراد و

مجموعه های کارآفرین

- حمایت از هسته ها وواحدهای فناور تخصصی در فضای کسب وکار فرش ماشینی

- کاهش وابستگی صنعت فرش ماشینی با تکیه بر توانمندی های داخلی

- ارتقای سطح کمی و کیفی ساخت ماشین آلات و قطعات یدکی مصرفی صنعت فرش ماشینی

- کمک به ارتقای کیفی محصولات صنعت فرش ماشینی با کمک سایر دستگاه های دخیل در این صنعت

)اداره استاندارد، اداره صنعت معدن، تجارت، اتاق بازرگانی و...(

- کمک به واحدهای تولید فرش ماشینی در جهت ارتقای سطح کمی وکیفی صادرات و درنتیجه ارزآوری

چشم انداز سرا

با ارزیابی فضای کسب و کار فرش ماشینی در کشور و بویژه منطقه کاشان می توان دلایل متقن و قانع کننده ای برای رسیدن به چشم اندازی بزرگ مشاهده نمود که عبارتند از:

- وجود گردش مالی بالای صنعت فرش ماشینی

- وجود صنایع اقماری کوچک با حجم سرمایه گذاری اولیه پایین در حوزه فرش ماشینی

- شکل گیری بازار رقابتی تنگاتنگ بویژه در شرایط رکود که ارزش نوآوری های صنعتی را دوچندان

می کند.

- نیاز شدید صنعت فرش ماشینی منطقه به ارتقای دانش فنی در زمینه های فناوری، مدیریت و بازرگانی ازاین رو اعتقاد برآن است که بتوان براساس برنامه ای از پیش تعیین شده چشم انداز ارزشمندی به شرح زیر برای سرای فرش ماشینی ترسیم نمود

* سرای نوآوری فرش ماشینی در افقی پنج ساله، تخصصی ترین و بزرگترین مرکز حامی حرکت های دانش بنیان در صنعت فرش ماشینی و رهبر و هدایتگر علوم و فناوری فرش ماشینی ایران خواهد بود.

* براساس یک برنامه بلندمدت 10 ساله، سرای نوآوری فرش ماشینی، بزرگترین و تخصصی ترین مرکز بین المللی خلاقیت و کارآفرینی در حوزه علوم و فناوری فرش ماشینی جهان با تاثیرگذاری کاملا محسوس در عرصه بین الملل خواهد شد.